Biografie

De in Utrecht afgestudeerde sopraan Wynanda Zeevaarder is een veelzijdig zangeres.

Zij zong bij diverse ensembles (o.a. Insomnio, Calderon, Holland Opera, Amsterdams Bach Consort, Edinburgh Quartet, Matangi Kwartet) en orkesten werken van o.a. Monteverdi, Pergolesi, Händel, Bach, Mozart, Bizet, Wagenaar, Mendelssohn, Puccini, Verdi, Ravel, Wagner, Stravinsky, Crumb, Stockhausen, Loevendie, Manneke en Weill.

Met John Terwal en soundscape maker Arno Peeters brengt ze een muziektheatraal concert ‘Sterren van de hemel’ met een intrigerende mix van orgel, soundscapes en zang/stem in Tierkreis van Karl-Heinz Stockhausen, geluidsfragmenten uit gedichten van Nederlandse dichters en wetenschappelijke teksten over het heelal (Internationaal Orgelfestival in Haarlem 2012, Meesterconcerten Leuven Orgelstad 2013, Planetenfestival Orgelpark Amsterdam 2014).

Zij soleert in missen, cantates en passies en concerteert met organisten: in 2014 zingt zij voor Pasen ‘Miroir de Peine’ van Hendrik Andriessen in verschillende kerken.                                                                            

Zij werkt mee aan projecten met experimentele muziek, zoals:

Labyrinth –  Steven Kamperman, klarinet; Meinrad Kneer, contrabas; Pieter-Jan Kramer, accordeon en Wynanda Zeevaarder, stem.

Het Zuiderzee Orkest (Alan Laurillard) opereert op het snijvlak van modern-klassiek, jazz, underground-techno, synthetisch en organisch. Dit in een combinatie van eigen composities en geleide improvisaties.

Up There (Alan Laurillard) – een project voor nieuwe orgelmuziek waarin een synthese wordt nagestreefd tussen orgel, melodie instrumenten en elektronica (orgelfestival Luchtkastelen 2006).

Met beeldend kunstenaars, dansers en muziektheater, zoals de Tierkreisvoorstelling van Stockhausen, Wiiven (Oerol 2004), Boevenkoning (Xynix), Die sieben Todsünden (Weill), Weergevonden en Dream out loud (met Het KabinetDanst).                      

Met organist John Terwal en het Fortuna Ensemble:

Middeleeuwse muziek in een nieuw jasje. Dit project is het resultaat van een stevige muzikale kruisbestuiving. Grote componisten van de late middeleeuwen krijgen een 21ste eeuws antwoord op hun muzikale ideeën. Denk aan Dufay a la Edith Piaf of Franse rap en Landini als gepassioneerde tango. Wynanda Zeevaarder en John Terwal laten zich daarbij inspireren door Louis Andriessen, Villa Lobos, Weill, Stravinsky, Piazolla en Arabische muziek.

Gelegenheidsconcerten geeft zij met klarinettist Daan Kuiper en pianist Ernst Paul Fuchs met romantisch en hedendaags werk.

Met saxofoniste Floor Wittink en pianist Ernst Paul Fuchs geeft ze kerstconcerten.

Een specialisatie is het muzikaal begeleiden van zwijgende films op nationale en internationale filmfestivals. `La belle dame sans merci’ (met Franse liederen) en ‘Weergevonden’ en andere films zijn vertoond op filmfestivals in Rotterdam, Amsterdam, Parijs, Frankfurt, Valence, Bologna en Moskou.

Ook buiten de theaters is Wynanda Zeevaarder actief. Zo werkt ze bijvoorbeeld mee aan het nasynchroniseren van Walt Disney producties en aan radio- en televisieopnames voor de NPS, de VPRO, de Ikon en de NCRV. Voor de NCRV componeerde zij o.l.v. Stephen Taylor muziek bij lezingen en voerde deze uit met een wisselende bezetting van instrumentalisten. Bij Yamaha en andere producenten heeft ze liedjes voor kindercd’s ingezongen.

Tevens presenteert zij bij performances zoals de jongtalentserie van het Nederlands Danstheater, festivals, jubileumconcerten en andere speciale gelegenheden.

Met de accordeoniste Greetje de Oude brengt zij een concertprogramma met onder andere opera (Puccini, Donizetti, Bellini), zigeunerliederen (Dvóràk), liederen van Kurt Weill, Ladino liederen en Franse, Spaanse en Italiaanse tango’s en volksliederen.

Vanaf december 2004 maakt zij deel uit van het Amata Trio, dat bestaat uit

Aimée van Delden, harp; Cynthia Beijdorff, dwarsfluit en Wynanda Zeevaarder, zang. Repertoire: Britten, Lasala, Huë, Caplet, Ravel, Fauré, Takemitsu, Händel, Monteverdi e.a.                                               

Met jazz-zangeres Caroline Gerrits geeft zij concerten onder de naam “Stembanden”. Het thema is “classic meets jazz”.                                                                                                                                 

Met de gitarist/slagwerker Reinhold Westerheide vormde zij een duo, dat vooral in Duitsland optrad met overwegend romantisch en hedendaags repertoire. Op hun cd ‘Modinha’ staan Braziliaanse en Spaanse liederen.

Sinds 1994 maakte ze deel uit van het Juerga Ensemble (romantisch en hedendaags repertoire), dat bestond uit twee gitaristen, een dwarsfluitiste en een zangeres.

Een ongebruikelijke combinatie, die veel verschillende mogelijkheden biedt voor klankkleur en temperament.

Zij maakte deel uit van Ensemble Bousignac en het octet Ottovoci.

Zij is ook werkzaam als vocal coach (individueel en koren) en geeft workshops.

Of je nou pop, jazz, wereldmuziek, musical of klassiek wilt zingen, zij helpt je graag de techniek en expressie van deze verschillende stijlen onder de knie te krijgen.

In workshops behandelt ze o.a. adem – en stemtechniek, houding en expressie/tekstinleving/presentatie.